HÅKON AUSTBØ

De noorse pianist Håkon Austbø is nu al meer dan 50 jaar actief. Hij maakte zijn debuut op veertien-jarige leeftijd als solist bij het Filharmonisch orkest van Bergen en met een recital in Oslo. Met zijn belang­wekkende repertoire en zijn ongewone veelzijdigheid heeft hij zich inmiddels een geheel eigen plaats in het muziekleven veroverd.

Het meest is hij wellicht bekend als vertolker van het oeuvre van Olivier Messiaen, met wie hij heeft gewerkt en dus een van de weinig dragers is geworden van een authentieke uitvoeringspraktijk. Hij is ook een fervente voorvechter geweest van de muziek van Aleksandr Skrjabin. Opvallend genoeg waren deze beide componisten met het fenomeen kleuren in muziek bezig, een onderwerp dat ook Håkon Austbø uitgebreid onderzocht heeft, eerst door in de jaren 90 de eerste authentieke uitvoering van de kleurenstem in Skrjabins Prometheus in Nederland te realiseren, later door in 2012/13 nieuwe kleurenstemmen in Messiaen uit te werken. Dit laatste project is recentelijk gepubliceerd.

Zoals het werk met kleuren een link met de beeldende kunst vormt, heeft Austbø, lang voordat interdisciplinair werken een trend werd, grenzen overschreden. Hij heeft zo met dichters, acteurs, choreografen (Jiri Kylián) en jazzmusici gewerkt, vaak op innovatieve wijze. Ook heeft hij met talrijke componisten gewerkt, zoals, behalve Messiaen; Arne Nordheim, Peter Schat, Elliott Carter en Rolf Wallin.

Het zoeken naar de kern van de muziek bracht hem tot eigen inzichten en heeft geleid tot het research project The reflective musician binnen de muziekhogeschool van Oslo. In dit project zocht hij, samen met een ploeg musici en musicologen, naar de kennis die nodig is voor het ontwikkelen van genuine interpretaties van klassieke muziek, zonder de ballast van traditie.

 

Het gros van zijn leven - bijna 40 jaar - bracht Håkon Austbø door buiten Noorwegen, daarvan ruim 30 in Nederland, na studies in Parijs, New York en München. Hij was in 1970 de eerste niet-Franse die de eerste prijs van het "Concours de la Guilde Française des Artistes Solistes" in Parijs won, en zijn internationale doorbraak kwam nadat hij het jaar daarop in Royan de eerste prijs van het Olivier Messiaen-concours voor hedendaagse muziek behaalde. Hij behoorde ook tot de prijswinnaars bij het internationale concours te München (1974, in piano-duo met Marina Horak), bij het Ravel-concours in Parijs (1975) en bij de UNESCO-tribune te Bratislava (1975, met het Trio du Nord).

Zijn meer dan 40 CD’s, gemaakt voor diverse labels, genieten internationale waardering. Hij heeft meermaals de Noorse platenprijs gekregen en won in 1998 de Edison-prijs voor zijn opname van Messiaens Catalogue d’Oiseaux.

Håkon Austbø ontving in 1989 de prijs van de Noorse muziekcritici en werd in 1992 uitgeroepen tot "vertolker van het jaar" aldaar. Hijn won ook de Grieg prijs in 2003, en werd in 2013 onderscheiden met de Franse "Légion des Arts et des Lettres".

Zijn pedagogische activiteiten weerspiegelen ook zijn veelzijdigheid. Zo was hij hoofdleraar aan de conservatoria te Utrecht en Amsterdam, en daarna professor in Stavanger en Oslo. Hij blijft masterclasses en lezingen naast zijn concerten door de hele wereld houden.

home