HÅKON AUSTBØ

De noorse pianist Håkon Austbø maakte zijn debuut op veertien-jarige leeftijd als solist bij het Filharmonisch orkest van Bergen en met een recital in Oslo. Daarna studeerde hij aan het Conservatoire National en de Ecole Normale de Musique in Parijs, aan de Juilliard School in New York, aan de Staatliche Hochschule für Musik te München, en in Londen bij Ilona Kabos en Peter Feuchtwanger. Hij won verscheidene prijzen, onder anderen de eerste prijs van het "Concours de la Guilde Française des Artistes Solistes" in Parijs (1970) en de eerste prijs van het Olivier Messiaen-concours voor hedendaagse muziek te Royan. Hij behoorde ook tot de prijswinnaars bij het internationale concours te München (1974), bij het Ravel-concours in Parijs (1975) en bij de UNESCO-tribune te Bratislava (1975).
In 1972 kwam Håkon Austbø voor het eerst naar Nederland voor een optreden met het Concertgebouworkest o.l.v. Bernhard Haitink. Twee jaar later vestigde hij zich in dit land van waaruit hij tournees door heel Europa, Amerika en Azië ondernam, om recentelijk weer terug te keren naar zijn vaderland. Met zijn belangwekkende repertoire en zijn ongewone veelzijdigheid heeft hij zich inmiddels een geheel eigen plaats in het muziekleven veroverd. Olivier Messiaen noemde hem "de ideale vertolker" van zijn muziek.

Zijn talrijke platen, gemaakt voor diverse labels, genieten internationale waardering. Bij SIMAX bracht hij op CD de 10 sonates van Skrjabin uit; een opname die door het blad Gramophone als referentie werd genoemd en die in 1990 de prijs kreeg voor de beste Noorse klassieke plaat. Deze prijs kreeg hij opnieuw in 1992 voor een opname met de Noorse cellist Truls Mørk. In 1993 werkte hij mee aan een opname van kamermuziek van Peter Schat bij NM Classics, en in 1994 bracht hij bij NAXOS de complete Vingt Regards sur l'Enfant-Jésus van Messiaen uit, die wederom bekroond werd met de Noorse platenprijs en bovendien door Classic CD als beste opname van dit werk werd uitgeroepen. De complete Catalogue d'Oiseaux, de volgende onderdeel van een integrale editie van het piano-oeuvre van Messiaen, werd in 1998 bekroond met een Edison. Twee verdere CD's maakten deze serie onlangs compleet, en verder verschenen bij Vanguard Classics werken van  Schumann en bij Brilliant Classics werken van Satie, Grieg en Brahms, alsmede de liederen van Messiaen met sopraan Ingrid Kappelle. Zijn nieuwste grote project is het opnemen van het complete pianowerk van Debussy op SIMAX.

Håkon Austbø ontving in 1989 de prijs van de Noorse muziekcritici en werd in 1992 uitgeroepen tot "vertolker van het jaar" aldaar. In 2003 ontving hij tevens de prestigieuze Griegprijs. Hij is hoofdleraar en sectiehoofd aan het Conservatorium van Amsterdam. Verder is hij eerste vicepresident van het internationale Scriabin Society, Moskou en de drijvende kracht achter het LUCE-project dat een realisatie van de kleurenpartij in Skrjabins symfonisch gedicht Prometheus behelst.

home